Sluit menu

Poldermodel: Atron/Libervoice

24 jul 2017

Al 41 jaar zijn Libervoice en Atron, bedrijven van Sjaak Koning, gevestigd in de Spaanse Polder. Waar vroeger iedereen klant was van PTT of KPN, hebben veel kleine ondernemingen de telecommarkt overgenomen. Koning: ‘Kleine bedrijven kunnen sneller reageren en dat komt de kwaliteit en de service ten goede.’

Bedrijf: Atron/Libervoice
Adres: Overschieseweg 76
Werkzaamheden: 
Atron: computers en telecommunicatie-apparatuur
Libervoice: zakelijke VOIP-telefonieprovider
Medewerkers: 5
Website: www.libervoice.nl 

Waarom hebben jullie een ruimte ingericht al bruin cafe?

Eind jaren negentig hadden we een paar grote ICT-clubs als klant. Die hadden hun bedrijfsruimte ook als café ingericht. Daar konden ze werken, overleggen en deals sluiten. Omdat die jongens allemaal een auto, een laptop en een mobiele telefoon kregen, bouwden wij alle carkits in. Intussen konden zij in een ‘vertrouwde omgeving’ doorwerken. 

Hoe ben je dit vak ingerold?

Ik heb mts Elektrotechniek gedaan en me meteen op het (tele)communicatievlak gestort. Ben nog steeds zendamateur. Het is een uitdaging om zonder internet contact te leggen met mensen in andere werelddelen. 

Zijn jullie meegegroeid met de telecomwereld?

Dat kun je wel zeggen. Eind jaren zeventig hielden we ons bezig met reparatie van radio’s en tv’s. Daarna leverden we consumentenelektronica, 27MC-bakkies en politiescanners. In 1988 stapten we over naar zakelijke telefonie. Wij waren een van eersten met de verkoop van ‘mobiele’ telefoons van Siemens en telefooncentrales. Later kwamen de carkits en nu verzorgen we vaste telefonie- en VOIP-diensten voor het mkb. 

Wat vind je van de Polder?

Mooi. In 1999 ben ik zelfs boven het bedrijf gaan wonen. Toen zag ik pas de schoonheid van het gebied. Als je in het weekend je hond uitlaat langs de Schie, hoor je hoe stil het is, op wat fietsers, bootjes en vogels na. De Polder is de laatste jaren flink opgeknapt, al zijn er nog wel veel lege kavels. 

Mijn vader zei altijd…

Zorg dat je geen schulden maakt, jongen! Ik kom niet uit een ondernemersnest. Ik ben nooit failliet geweest, maar nam wel eens flinke risico’s. Dat vond mijn vader vreselijk. Nu ben ik wat behoudender. 

Hoe is het op de markt?

Het ziet er rooskleurig uit. Binnenkort gaat KPN ISDN uitfaseren, dus moeten bedrijven de telefonie anders gaan oplossen. Dat vertellen we veel mkb’ers, maar ik merk wat terughoudendheid bij hen. Ze hebben een telefooncentrale die het nog goed doet en een centrale in de cloud, dat is voor sommigen nog wat abstract. Toch heeft VOIP veel voordelen. Het is goedkoper, je kunt de lijnen automatisch doorschakelen naar een ander toestel en je kunt zelf je telefonische bereikbaarheid regelen. Voor twijfelaars hebben we een mooie tussenoplossing: SmartNode, voor een derde van de ISDN-prijs, met behoud van de bestaande centrale en je kunt later naadloos op VOIP overstappen.

Je bent 65, heb je al geraniums uitgezocht?

Zeker niet! Het is een enerverende innovatieve markt, waar ik vol enthousiasme nog minimaal vijf jaar aan wil deelnemen. Ondertussen zoek ik een waardige opvolger of overname­kandidaat.