Sluit menu

‘Ik ben een buitenmens’

24 jul 2017

Sebastiaan Coenen (34) is de nieuwe wijkagent van Spaanse Polder en Noord-West. De geboren en getogen Brabander vertelt bevlogen over het gebied. ‘Ik ben er opgeleid, ken het op mijn duimpje en heb het de laatste jaren flink zien veranderen. Ten goede!’

Het is vandaag je eerste werkdag als wijkagent Spaanse Polder. Bevalt het nog?

Zeker. Ik heb al wel een paar voorbereidende diensten gedraaid, met mijn voorganger Marijn Bravenboer. En een paar handen geschud met ondernemers. Vanochtend viel ik meteen met de neus in de boter. We hielden een gezamenlijke bedrijvencontrole met douane, belastingdienst en DCMR. Dergelijke controles zullen nog wel wat vaker plaatsvinden.

In de wieg gelegd voor politiewerk?

Ik wist al wel snel dat ik wijkagent wilde worden. Ik herinner met nog mijn eerste dienst. Ik was negentien en mijn collega’s namen me mee naar de Keileweg. Meteen in het diepe. Daarna had ik verschillende posten bij de politie, ook in Schiedam en Vlaardingen. Heb ook een blauwe maandag bij de recherche meegelopen, maar ik ben veel meer een buitenmens.

Wat heb je met de Spaanse Polder?

Ik ben er opgeleid. Had toen twee goede coaches. Zij vertelden enthousiast over het gebied en lieten me zien hoe je met creativiteit duistere zaken op het spoor kunt komen. Daarover ga ik natuurlijk geen boekje open doen. Nou ja, je rijdt bijvoorbeeld niet steeds hetzelfde patrouille­rondje, maar pakt ook de kleine straatjes mee. En je stapt geregeld uit om je zintuigen de kost te geven. Werken in de Spaanse Polder is boeiender dan in een woonwijk; er is 24/7 activiteit.

Wat is er veranderd in de afgelopen vijftien jaar?

Alles. In het begin was het een rotzooitje, en dan druk ik het nog mild uit. Konden we elke dag wel een paar autowrakken weghalen. Nu, na de herstructurering en de extra aandacht van de gemeente, ziet het er heel mooi uit.

Dus je komt in een gespreid bedje?

Nee, er is altijd werk. Je moet scherp blijven, anders kan het weer de verkeerde kant op gaan. 

Wanneer is een wijkagent een goede wijkagent?

Als hij goed observeert en informatie vergaart bij – in dit geval – ondernemers. Maar het is niet alleen een kwestie van halen. Als ondernemers bellen, moet je er voor ze zijn. Zo moet je samen werken aan een mooier industriegebied. 

Wat kunnen ondernemers van je verwachten?

Alles valt of staat met de samenwerking met ondernemers. Ik ga de komende weken met een heleboel van hen kennis maken Vervolgens stellen we de priori­teiten in het gebied vast. Als ondernemers iets opvallends zien, hoop ik dat ze me bellen. We gaan liever een keer te veel ergens kijken dan een keer te weinig. Een melding doen kan overigens ook anoniem. Verder heeft iedere wijkagent zijn eigen werkwijze. Ik ben een netwerker en probeer het ondernemersklimaat te bevorderen door ondernemers de ruimte te geven. Ik houd er niet zo van om politieagentje te spelen. Ik maak liever goede afspraken met ondernemers.

Wat is je missie?

Uiteindelijk hoop ik dat Spaanse Polder/Noord-West een voorbeeldindustrieterrein wordt voor Rotterdam of zelfs voor Nederland. Voorlopig zet ik me in voor een veilig gebied met een minimaal aantal inbraken en overlast.