Sluit menu

Heel Holland zakt

21 mrt 2018

Dat Nederland verzakt is een bekend probleem. We zakken met zijn allen gemiddeld zo’n anderhalve centimeter per jaar. In de ene Rotterdamse wijk gaat het sneller dan in de andere. Ook in Spaanse Polder worden geregeld verzakkingen waargenomen. Maar het gevaar zit ‘m vooral in de nog niet waargenomen verzakkingen.

Gebiedsnetwerker John Ringeling van Team Galatee7 is tijdens zijn rondes over het industrieterrein altijd alert op tekenen van verzakking: ‘Als we ingezakte tegels zien, dan knopen we even een praatje aan met de ondernemer. Soms weet hij het, soms is hij zich er niet van bewust. Slechts enkele ondernemers maken regelmatig een rondje om hun pand heen.’

Schade

Verzakte tegels kunnen duiden op een onderspoeling. ‘Dat wil zeggen een lekke riolering of een kapotte hemelwaterafvoer. Omdat het water ervoor zorgt dat de grond onder de fundering wegspoelt en je dat niet ziet, kan een onderspoeling leiden tot ernstige schade of letsel omdat er iemand doorheen zakt.’ Een onderspoeling kan ook (extra) schade aan het riool, kabels of  gasaansluitingen teweegbrengen en er kunnen daardoor scheuren ontstaan in de gevel.

Alert blijven

‘Het is dus van belang dat je de oorzaak achterhaalt en het euvel herstelt’, vindt John. ‘Als er sprake is van een onderspoeling is het de verantwoordelijkheid van de ondernemer of pandeigenaar om te (laten) onderzoeken wat de oorzaak daarvan kan zijn. Een loodgieter kan vaak de diagnose stellen en het probleem verhelpen. Is het geen onderspoeling of is het probleem opgelost, dan komt de gemeente de buitenkant van het pand weer netjes maken.

Wie twijfelt of het een onderspoeling of een reguliere verzakking is, kan mij bellen op 06-51389144. De lijst met verzakkingen wordt weliswaar korter’, constateert John. ‘Maar het probleem kan van de een op de andere dag ontstaan of terugkomen. Dus ondernemers, blijf alert.’