Sluit menu

Dennis Houkes; nieuwe ondernemersmanager Spaanse Polder: ‘Ik ben een bruggenbouwer’

03 jul 2019

Sinds mei hebben de onder-nemers in het grootste aaneengesloten industrieterrein van Europa een vertegenwoordiger. Deze ondernemersmanager gaat het overleg met de gemeenten Rotterdam en Schiedam namens de ondernemers leiden.

Hoe is jouw nieuwe functie ontstaan?

‘De belangenverenigingen voor ondernemers in de Spaanse Polder en Noord-West hebben de handen onlangs ineen geslagen en de Ondernemersvereniging Spaanse Polder (OVSP) opgericht. Het behartigen van de belangen van de ondernemers en het voeren van overleg met de gemeenten Rotterdam en Schiedam, is voor het bestuur van de verenigingen een omvangrijke taak. Te omvangrijk om het er “even bij te doen”. Om het bestuur te ontlasten, is mijn functie gecreëerd. Tijdens de selectieprocedure zijn ook de Businessclub Spaanse Grave, de Ondernemersvereniging ’s Gravelandsepolder en het Rotterdams Ondernemers Belang actief betrokken geweest. Mijn aanstelling is dus breed gedragen.’

Wie is Dennis Houkes?

Ik ben 44 jaar geleden geboren in de Millinxbuurt in Rotterdam. Daarna verhuisden we naar Spijkenisse. Daar woon ik nog steeds, met mijn vrouw en twee kinderen. Na het voortgezet onderwijs ging ik het leger in en diende onder andere in voormalig Joegoslavië. Eenmaal terug in de burgermaatschappij heb ik veel verschillende banen gehad. Ik werkte als project-, sales- en verandermanager en bij een onafhankelijk inspectiebedrijf van vloeibare bulkproducten. Als strategisch consultant werd ik zowel door bedrijven als over-heden ingehuurd.’

Je ben dus bekend met beide soorten organisaties…

‘Precies. Niet lullen, maar poetsen is een prachtig uitgangspunt. Aan de andere kant ben ik realist genoeg om te weten dat sommige dingen nu eenmaal tijd kosten.’  

Beschrijf jezelf in een woord…

‘Bruggenbouwer.’ 

Licht dat eens toe…

‘Als vertegenwoordiger van de bedrijven wil ik er niet alleen voor zorgen dat de relaties tussen de ondernemers onderling goed verlopen, maar ook dat er tussen de gemeenten en de ondernemers voldoende smeerolie zit. De ondernemers zetten stippen op de horizon, ze willen bepalen waar het industrieterrein over tien of twintig jaar staat. De gemeenten doen dat ook. De route ernaar toe zal wellicht verschillend zijn, maar ik wil ervoor zorgen dat het resultaat voor beide partijen acceptabel is. 

Wat is jouw werkwijze? 

‘Ik ben wie ik ben, ik heb geen dubbele agenda. Ik krijg natuurlijk veel informatie van mensen over de Polder, maar ik wil zelf het net ophalen en mijn mening vormen. Dat betekent dat ik eerst met zoveel mogelijk ondernemers en medewerkers van Team Galatee ga kennismaken.
Communicatie en samenwerken zijn sleutel-begrippen. Het is goed dat de ondernemersverenigingen hun krachten hebben gebundeld, want hoe groter het draagvlak, hoe meer we kunnen bereiken. Ik wil de ondernemers helpen door werk van hen over te nemen en samen met de gemeentes Rotterdam en Schiedam een rode draad en een gemeenschappelijke agenda te bepalen.’

‘Ik ben wie ik ben, ik heb geen dubbele agenda’

Wat zijn je verwachtingen?

‘Ik verwacht een hoop dynamiek en passie. Er zijn 1.800 ondernemers van heel diverse pluimage. We zullen het niet iedereen naar de zin kunnen maken. Toch verwacht ik dat we flinke slagen kunnen maken en aan een mooie toekomst van het gebied, dat zoveel potentie heeft, te kunnen werken.’

Wat doe je als je thuiskomt van je werk? 

‘Ik beoefen verschillende vechtsporten en doe aan crossfit. Dat is een trainingsvorm waarin je gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert. Ik doe dat elke avond. Ik ben ervan overtuigd dat hoe fitter je lichamelijk bent, hoe beter je mentale gesteldheid is.’


Contactgegevens Parkmanager / Ondernemersmanager Dennis Houkes:

Dennis Houkes
Parkmanager@ovspaansepolder.nl
06-22 98 64 40